|
|
با خدمات اورژانس 115 بیشتر آشنا شوید
یکشنبه, 14.09.2008, 09:29pm (GMT3.5)
هر که نفسی را از مرگ نجات دهد مانند آن است که همه مردم را حیات بخشیده است. "قرآن کریم"
با خدمات اورژانس 115 بیشتر آشنا شوید
بیماریها و حوادث اورژانس به مواردی اطلاق می گردند که در صورت عدم ارائه به موقع اقدامات امدادی - درمانی ، منجر به صدمات عضوی و یا جانی و نیز مشکلات روانی بیمار میشود. در کشورهای مختلف جهان برای کاستن از عوارض و مرگ و میر ناشی از بیماری ها و حوادث اورژانس، سیستمی موفق و کارآمد با عنوان " خدمات فوریت های پزشکی یا EMS " طراحی شده است که وظیفه این سیستم، ارائه خدمات درمانی بر بالین بیمار در موارد اورژانس و در صورت نیاز ، انتقال به مراکز درمانی است. این سیستم در ایران با عنوان فوریت های پزشکی 115شناخته می شود.
از آنجا که با توجه به رشد جمعیت و کمبود امکانات ، ظرفیت پاسخگوئی این سیستم محدود می باشد، در نتیجه لازم است تدابیری در این زمینه اندیشیده شود تا حتی با امکانات موجود نیز بتوان از عوارض و مرگ و میر بیماران اورزانس جلوگیری کرد.به همین منظور ، اپراتورهای اورژانس 115 که وظیفه پاسخگوئی به تماس گیرندگان اورژانس را دارند، از افراد آموزش دیده ( کارشناس پرستاری) انتخاب شده اند تا راهنمایی های لازم را در موارد مختلف به شهروندان ارائه دهند و از گسیل بی مورد آمبولانس جلوگیری شود.همچنین وجود پزشکان در واحد ارتباطات اورژانس ، راهی دیگر برای تحقق این امر می باشد. در نهایت مهم ترین نکته نحوه برخورد شهروندان عزیز با موارد یا بیماری های اورژانس است که مراجعه به جزوات آموزشی و کتبی در این زمینه توسط اورژانس کشور منتشر می شود و می تواند در بسیاری از موارد به نحوه پاسخگوئی این سیستم کمک نماید.
به خاطر داشته باشید که تماس با مرکز اورژانس ، الزاما به معنای اعزام آمبولانس بر بالین بیمار نیست. در بسیاری از موارد ، راهنمائی کارشناسان و پزشکان اورژانس در واحد ارتباطات می تواند پاسخگوی سئوالات و مشکلات تماس گیرندگان باشد.
مواردی که در آنها می توان از اورژانس 115 تقاضای کمک کرد:
اورژانس های قلبی
احساس درد و سنگینی یا فشار در قفسه سینه و احساس سوزش در ناحیه پشت جناغ، مواردی است که ما را به درد با منشاء قلبی مشکوک می نماید.
در صورتی که شکایات فوق بین 5 تا 30 دقیقه طول بکشند و فرد در روزهای مختلف با آنها مواجه باشد، بیشتر تشخیص آنژین صدری ( درد قفسه سینه به علت کاهش خون رسانی به قلب) مطرح می گردد.در صورتی که درد بیش از 30 دقیقه طول بکشد و همراه با تهوع و استفراغ ، تعریق ، انتشار درد به زیر جناغ ، قفسه سینه ، بازوها ، شانه ها ، اندام ها ، شکم و بین دو کتف باشد، بایستی به فکر احتمال سکته قلبی بود. از علائم همراه بیماری های قلبی ، تنگی نفس ناگهانی ، ضربان نا منظم قلب به شکل ناگهانی ، فشارخون بالا و یا افت فشار خون و سوزش معده و عدم هضم غذا می باشد.
دردهایی که به طور متوالی بیش از چند ساعت تا چند روز ادامه یابند و یا دردهایی که کمتر از یک دقیقه طول می کشند، معمولا منشاء قلبی ندارند.
اورژانس های تنفسی
یکی از نشانه های هشدار دهنده بیماری های تنفسی ، تنگی تنفس است که بیماریهای چون آسم ، انسداد راه های هوایی، عفونت های ریوی و ... را مطرح می نماید. باید توجه داشت که " تنگی نفس به معنای تنفس تند نیست " بلکه حالتی است که فرد در آن وضعیت به سختی و به شکل غیر عادی تنفس می کند.
اورژانس های گوارشی
از موادی که در بیماریهای گوارش، نیاز به مداخله اورژانس دارد، می توان به خونریزی های گوارشی ( استفراغ خونی یا مدفوع قیری شکل)، درد شکم به شکل حاد که با حساسیت شکم ، استفراغ و یا بی اشتهائی همراه است اشاره کرد. عوارض ناشی از ضربه های شدید به شکم نیز جزو موارد اورژانس تلقی می شود.
اورژانس های ادراری
این بیماری ها شامل دردهای شدید و ناگهانی پهلو به همراه یا بدون ادرار خونی ، قطع ادرار و سوزش ادرار است.
اورژانس های دستگاه اسکلتی
این بیماریها عبارتند از شکستگی های باز یا بسته استخوان ها ، در رفتگی در مفاصل و اندام ها ، پارگی وسیع بافت نرم در اندام های بدن.
اورژانس چشم
مهم ترین موارد اورژانس مربوط به چشم را ضربه به چشم، ریختن مواد شیمیائی، سوختگی حرارتی و علائم افزایش فشار چشم( شامل درد ناگهانی در چشم و حدقه، سر درد شدید و تاری دید) تشکیل می دهند.
اورژانس های اعصاب
موارد زیر در بیماری های اعصاب ، نیاز به مداخله اورژانس دارند:
1- تشنج و حمله صرعی
2- سکته مغزی با علائم فلج اعضا، اختلال تکلم و موارد دیگر
3- اختلال هوشیاری و اعضا
4-سردردهای شدید و ناگهانی به همراه سفتی گردن و استفراغ مکرر
5- ضربه به جمجمه یا ستون فقرات به دنبال سقوط از بلندی ها و یا تصادف با خودرو
اورژانس های گوش و حلق و بینی
این مورد شامل خونریزی های شدید از بینی، ضربه به گوش، ضربه به فک و صورت، دررفتگی فک و ماننداست.
بارداری
در خانم های باردار، هرگونه سقط، تشنج، فشار خون بالا به همراه تاری دید و تورم دست و پا ، خونریزی های شدید و شروع دردهای زایمانی در صورتی که دسترسی به پزشک میسر نباشد، به عنوان بیماری های اورژانس مطرح هستند.
حوادث محیطی و شغلی
حوادث محیطی و شغلی، طیف وسیعی از موارد اورژانس را در بر می گیرند که مهم ترین آنها عبارتند از:
تصادف با وسائط نقلیه
- سقوط از بلندی
- سوختگی
- برق گرفتگی
- آوار
- مسمومیت های داروئی و شیمیائی
- خودکشی
- گزیدگی توسط مار، عقرب و سایر جانوران
- غرق شدگی.
چگونه با برقراری تماس تلفنی از خدمات اورژانس استفاده کنیم
وقتی با تلفن اورژانس تماس میگیرید، در مورد خدمات موردنیاز شما سؤال میشود و سپس به فرد مسوول کنترل مربوطه وصل میشوید. اگر با چندین مصدوم مواجه شدهاید، آمبولانس درخواست کنید؛ مرکز کنترل به نزدیکترین مرکز دارای آمبولانس اطلاع خواهد داد. اگر در مورد موقعیت مکانی خود مطمئن نیستید، هراس به خود راه ندهید. سعی کنید از افراد محلی و اطرافیان موقعیت جغرافیایی محل را جویا شوید.
در تماس با مرکز خدمات اورژانس سعی کنید خونسردی خود را حفظ کنید تا بتوانید تمام اطلاعات موردنیاز مرکز خدمات اورژانس را ارایه کنید.
اطلاعاتی که باید در اختیار اورژانس قرار دهید؟
- نام خود را درست بیان کنید و ذکر کنید که به اندازه ظرفیت خود به عنوان یک ارایهکننده کمکهای اولیه، مشغول به فعالیت هستید. جزییات زیر ضروری هستند:
- شماره تلفن خودتان
- محل دقیق حادثه
در صورت امکان، نام یا شماره جاده را بدهید. هرگونه تقاطع یا نشانه دیگرا را ذکر کنید.
- نوع و سنگینی مورد اورژانس ، به عنوان مثال «حادثه رانندگی دو ماشین جاده مسدود شده و سه نفر گیر افتاده است » .
- تعداد، جنس و سن تقریبی مصدومان و هر چیزی که در مورد وضعیت آنها میدانید؛ بهعنوان مثال «مرد، پنجاه و چند ساله، مشکوک به حمله قلبی، ایست قلبی».
- جزییات هر نوع خطر مثل گاز، مواد سمی، صدمه خطوط نیرو یا وضع آب و هوا (مثلاً مه یا جاده یخ زده).
در محدوده اختیارات یک تکنسین مجموعه ای از مسئولیتهای اخلاقی وجود دارد مهمترین اولویت کاری یک تکنسین درمان بیمار است اگر می خواهید که تکنسین موثری باشید باید مهارت ها وعلم خود را همیشه حفظ کنید اینکار شامل تمرین مکرر تا ایجاد اعتماد به نفس ومهارت عالی در انجام کار ست پس از انجام ماموریت جلسه ای ترتیب دهید ودر آن نقص های کار را بررسی کنید همیشه انتقادهای سازنده دیگران را قبول کنید تا از نظر مهارت و ارتباطات تقویت شده وبیماران سود بیشتری از وجود شما ببرند رضایت بیمار اجازه نامه یا کسب رضایت برای هرگونه درمان یا فعالیتی برای بیمار توسط تکنسین الزامی است بسیاری از بیماران یا خانواده آنها براحتی به شما اجازه درمان میدهند جملات ساده ای مانند (من آقای عباسی تکنسین فوریتهای پزشکی هستم و می خواهم به شما کمک کنم مشکلی نیست؟ )کافی است تا از بیمار اجازه گرفته شود اکثر بیماران جواب مثبت میدهند باید از هر بیمار هشیار و سالم از نظر روحی برای درمان وانتقال توسط امبولانس رضایت گرفته شود سه نوع روش اخذ رضایت وجود دارد رضایت شفاهی : در مورد فرد بالغی که به سن قانونی رسده واز نظر قانونی رسیده و از نظر روانی هم سالم است رضایت شفاهی کافی است
رضایت ضمنی یا تلویحی در شرایطی که بیمار هشیار نیست باید فرض را بر رضایت بیمار گذاشت این نوع رضایت را رضایت ضمنی یا تلویحی می گویند که تا زمان هشیار شدن بیمار اعتبار دارد اخذ رضایت در مورد بیماران با اختلالات روانی وکودکان کودکان وبیماران مبتلا به اختلالات روانی از نظر قانونی اجازه ندارند جهت درمان یا منع آن و یا انتقال رضایت دهند این بیماران باید از والدین یا اولیای آنها رضایت گرفت در مورد بیماریهای کشنده یا تصادفات وقتی والدین یا اولیاء حضور ندارند درمان براساس رضایت ضمنی شروع می شود در این مورد قانون به شما اجازه داده است ولی فرد را راضی فرض کنید وقتی بیماری اجازه درمان یا انتقال ندهد چه کنیم رها کردن بیماری که اجازه درمان یاانتقال نمی دهد از علل شایع شکایت از تکنسین فوریتهاست گاهی شرایط همین بیماران طوری می شود که بی هوش می شوند و در نتیجه دیگر نمی توانند کمک بخواهند شروط لازم برای اینکه بیماری بتواند از درمان یا انتقال خود جلوگیری کند عبارتند از: 1-بیمار باید از نظر روانی سالم وهوشیار یاشد یعنی هیچ نوع بیماری یا شرایط خاص مثل علائم حیاتی ناپایدار و اختلال هشیاری قضاوت او را مختل نکرده باشد 2- بیمار کاملا از وظیفه خود اگاه باشد و خطراتی را که در اثر منع درمان یا انتقال متوجه او می شود درک کند 3- بیمار باید یک فرم مخصوص را جهت عدم انتقال یا درمان امضاء کند این فرم طوری طراحی شده که آمبولانس پایگاه بتواند محل را ترک کند پس از انجام سه مرحله فوق باز هم شما از مسئولیت قانونی این بیمار بطور کامل خلاص نمی شوید چون علاوه بر مسائل قانونی نکات اخلاقی هم در کار شما مهم است شما مطمئنا در صورت یافتن یک مریض بیهوش یا فوت شده که او را ترک کرده اید عذاب وجدان زیادی خواهید داشت اگر واقعا به مسائل خطرناکی مشکوک هستید هر کاری را که لازمست برای تشویق بیمار به قبول کردن درمان وانتقال انجام بدهید مثل: #--وقت کافی برای صحبت کردن با بیمار بگذارید #--به بیمار در باره عوارض نیامدن به بیمارستان اگاهی کامل بدهید #--با پزشک مستقر در اورزانس ارتباط برقرار کرده وارتباط مستقیم بین بیمار و پزشک مقیم در 115 برقرار نمایید #--با خانواده بیمار جهت راضی کردن وی ارتباط برقرار کنید #--تلاش کنید که بدانید چرا بیمار نمی خواهد به بیمارستان برود ویا درمان شود اگر همه تلاشهای شما شکست خورد و بیمار درمان و انتقال توسط شما را قبول نکرد لازمست که کل تلاش خود را مکتوب نمایید تا از نظر قانونی مصون باشید در گزارش خود تمام کارهایی که در جهت تشویق بیمار برای پذیرش درمان یا رفتن به بیمارستان انجام داده اید بنویسید همچنین نام تمام افراد حاضر در صحنه را که شاهد این تلاش بوده اند ذکر کنید همچنین سعی کنید با یکی از اعضاء خانواده بیمار تماس بگیرید تا یک نفر در کنار بیمار بماند تا در صورت بدتر شدن وضعیت بیمار به 115 اطلاع دهند |
|
تاریخ بروز رسانی ( 10 اسفند 1385 ساعت 13:46 ) |
|
|
انواع شکستگی ها و دیسک ها با استفاده از دیسک های مصنوعی کمر و گردن، ??? درصد در ایران قابل درمان است.
به گزارش خبرنگار صدا و سیما، پروفسور محمد نبی نعمتی، رئیس بخش جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات دانشگاه دولتی شهر بن آلمان با بیان این مطلب گفت: با توجه به پیشرفتهای علمی و تجهیزات چشمگیر در ایران، کشور ما از پیشگامان درمان بیماری های ستون فقرات و مغز و اعصاب در دنیا است.
این جراح سرشناس ایرانی مقیم آلمان افزود: هزینه این نوع عملهای جراحی سنگین در ایران ?? درصد ارزانتر از آمریکا و اروپاست.
وی گفت: خوشبختانه با پیگیریهای مسئولان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی هم اکنون انواع دیسکهای با کیفیت و استاندارد، با حداقل هزینه ها وارد کشور می شود به همین خاطر عوارض ناشی از عملهای جراحی سنگین ستون فقرات و انواع دیسکها در کشور به حداقل ممکن رسیده است.
نعمتی گفت: هم اکنون تعداد مراکز تشخیصی از جمله ام . ار. آی در ایران چند برابر کشورهای اروپایی است و هزینه آن در ایران یک دهم اروپاست حال آنکه مدت انتظار برای تصویربرداری از راه ام . ار. آی در اروپا حداقل ?? روز و در ایران تنها چند ساعت است
پنجشنبه ، 2 مهر 1388 ، 20:27 |
![]() Emergency Medical Technecian فرا رسیدن ایام شعبانیه بر تمامی تکنسین های عزیزتبریک باد |
|
|
تروما یا ضربه سر،خطرناکترین وضعیت اورژانسی
شنبه, 13.09.2008, 02:08am (GMT3.5)
ضر به سطح سر ، جمجمه و مغز می باشد. شایع ترین علت مرگ و میر در تصادفات ضربات سر است. بهترین روش برای مقابله با ضربات مغز ، پیشگیری از آن است.
تحقیقات نشان می دهد که تمام آسیب های مغزی به صورت آنی پس از وارد شدن ضربه ایجاد نمی شود. آسیب مغزی در اثر صدمات به دو صورت ظاهر می شود. آسیب اولیه و آسیب ثانویه می باشد. آسیب سر اولیه همان صدمه اولیه ای است که در اثر صدمه به مغز وارد می شود مثل کوفتگی مغز ، له شدگی ، پارگی عروق خونی. و آسیب ثانویه در طول چند ساعت تا چند روز پس از آسیب اولیه ایجاد می شود و علت آن تورم مغز و خونریزی است.
بر خلاف صدمات سایر نقاط بدن که پوست با ایجاد تورم متسع می شود.
جمجمه آسیب دیده هرگز نمی تواند تورم اجزای مغز را با ایجاد انبساط جبران کند. بنابراین هرگونه خونریزی و یا تورم در داخل جمجمه ، حجم محتویات موجود در این محفظه غیر قابل ارتجاع را افزایش داده و منجر به بالا رفتن فشار در داخل مغز می شود. در صورتی که این فشار سبب کاهش خونرسانی ، کاهش اکسیژن و تجمع مواد زاید در مغز می شود.
صدمه به سطح پوست سر:
به عنوان یک ضربه جزئی طبقه بندی می گردد . از آنجا که عروق خونی بیشتری در سطح سر وجود دارد ، در هنگام صدمه خونریزی زیادی میکند و ممکن است خراشیدگی وکوفتگی ، لهیدگی یا خونریزی زیر لایه های بافت سر شود. هماتوم های زیر پوستی خود بخود جذب می شوند و نیاز به درمان خاصی ندارند .
شکستگی جمجمه :
شکستن تداوم جمجمه در اثر صدمه قوی می باشد و ممکن است با آسیب مغزی همراه باشد یا نباشد که انواع خطی ، خرد شده ، فرو رفته یا قاعده ای تقسیم می شود.
در شکستگی قاعده جمجمه تمایل به ایجاد اشکال در سینوس های اطراف بینی استخوان پیشانی یا گوش میانی در استخوان گیجگاهی دارند بنابراین در این شکستگی ها مکرراً خونریزی از بینی ، حلق یا گوشها دیده می شود و ممکن است خون به زیر ملتحمه چشم نیز راه پیدا کند و یک کبودی مشاهده می شود.
تکان مغزی :
تکان مغزی پس از ضربه سر ، از دست دادن موقتی عملکرد نورولوژیک همراه با آسیب ساختمانی غیر آشکار مغزی می باشد. معمولاً کاهش هوشیاری از چند ثانیه تا چند دقیقه طول می کشد.
تکان مغزی ممکن است جزئی بوده و فقط سبب گیجی یا نقاط کور در چشم ( دیدن اشکال تاره مانند ) شود یا اینکه شدید باشد و برای مدتی موجب از دست دادن هوشیاری به طور کامل گردد. اگر بافت مغز در لب پیشانی صدمه دیده باشد. بیمار ممکن است رفتار تحریکی نامانوس از خود بروز دهد . در حال که گرفتاری لب گیجگاهی می توانند سبب فراموشی یا اختلال جهت یابی شود. علایم : اشکال در هوشیاری ، اشکال در تکلم ، گیجی ، سردرد شدید ،استفراغ ، ضعف یک طرفه بدن،کوفتگی مغز:
نوعی آسیب شدیدتر است که در آن تکان خوردن مغز احتمالاً با خونریزی سطحی همراه است. بیمار برای مدت قابل توجهی بیهوش می شود. علایم و نشانه های بالینی به اندازه کوفتگی و میزان ادم مغزی همراه با آن بستگی دارد . نبض ضعیف ، تنفس سطحی و پوست سرد و رنگ پریده . بیمار ممکن است بدون حرکت بخوابد ، دفع غیر اراری در روده و مثانه اتفاق می افتد که از علایم کوفتگی مغز هستند. بیمار با تلاش زیاد بیدار می شود اما بلا فاصله می خوابد و وارد بیهوشی می شود.
عموماً بیماران با آسیب منتشر که علایمی نظیر عملکرد حرکتی غیر عادی ، حرکات غیر طبیعی چشم و افزایش فشار مغز دارند پیش آگاهی ضعیف داشته و دچار آسیب مغزی ، ناتوانی یا مرگ می شوند.